Indický čaj má také oproti čínskému o něco lepší složení – obsahuje více taninu a flavonoidů.

Nejpřirozenější čaj je přitom. Pokud nicméně balený čaj při nákupech v obchodu příliš voní, není to dobrý signál – obal čaje má chránit před vnějšími vlivy, teplem a vlhkostí; pokud tedy skrz obal proniká aroma, obvykle to znamená, že obal zcela netěsní, čímž se čaj uvnitř částečně degraduje.. Celosvětově je ale častěji konzumován černý čaj (69 procent veškeré spotřeby), což je čaj, který prošel oxidací a fermentací, při které se sice některé nové a prospěšné látky vytvoří, ale část z těch původních je degradována. Indický čaj má také oproti čínskému o něco lepší složení – obsahuje více taninu a flavonoidů. Vhodnější jsou přitom takové, v nichž není čaj namačkán, sáček poskytuje dostatek volného prostoru a umožní se čajovým lístkům po ponoření do vody rozvinout.. Pro všechny čaje pak obecně platí, že kvalita čaje klesá s částí rostliny, z níž je sklízen (nejkvalitnější jsou nejmladší lístky na konci rostliny), a také se stupněm zpracování.. Češi tak do současné doby pijí především čaje podřadné kvality, chyby dělají i při přípravě čaje, a navíc čajem nazývají i bylinné vývary, které se v zahraničí za čaje nepovažují.. Pověstným „šampaňským“ mezi čaji je indický čaj „Darjeeling“ z první jarní dubnové sklizně, který je velmi světlý, ale je považován za čaj s nejlepšími chuťovými vlastnostmi. Kvalitu a hlavně senzorické vlastnosti čaje ovlivňuje celá řada faktorů, mimo jiné i podoba sáčků. Podrobnější dělení, zásady označování, mýty o čaji a další praktické informace se také můžete dozvědět v publikaci vydané v edici „Jak poznáme kvalitu“, kterou vydává společně Sdružení českých spotřebitelů a Potravinářská komora ČR při České technologické platformě pro potraviny.

Značky:

vlhkost spotřeba oxidace fermentace látka voda kvalita rostlina doba chyba příprava sklizeň vlastnost podoba zásada informace publikace edice komora platforma potravina kvalita kvality kvalitu